BlurHashPingpongbalproef

Hoe laat je een pingpongbal nóg hoger botsen?

Pingpongballen zijn gemaakt om goed te botsen, maar met een simpele beker water bereiken we nieuwe hoogtes!

Wat heb je nodig?

  • 1 pingpongbal

  • 1 beker

  • water

Doe dit proefje buiten of op een plek die nat mag worden.

Aan de slag!

Stap 1:​ Laat een pingpongbal vallen op de vloer. Kijk hoe hoog hij omhoog botst.

Stap 2: Vul een bekertje met enkele centimeters water. Halfgevuld is ruim voldoende.

Stap 3: Maak een draaibeweging met het bekertje. Maak zo een kleine draaikolk.

Stap 4: Laat de pingpongbal voorzichtig in de beker water vallen. Dankzij het draaikolkje blijft de bal mooi in het midden van het water liggen.

Stap 5: Zodadelijk laat je de beker water, met pingpongbal erin, récht naar beneden vallen. Wat denk je dat er zal gebeuren? Probeer het uit.

BlurHashHoog

Wat gebeurt er?

De beker water blijft staan, maar de pingpongbal springt uit de beker omhoog. Hij vliegt erg hoog.

Hoe zit dat?

Als je de pingpongbal in je hand houdt, krijgt die energie: ​‘zwaartekrachtenergie’. Als je de bal dan laat vallen, wordt die zwaartekrachtenergie omgezet in beweging. Of beter gezegd ​‘bewegingsenergie’.

Botst het balletje op de grond? Dan botst het ook weer omhoog dankzij die energie. Bij het botsen wordt bovendien een deeltje van de energie omgezet in geluid of warmte. Daardoor botst de bal niet even hoog op als van waar je hem liet vallen.

Je merkt het al: energie verdwijnt niet zomaar. Het kan wel doorgegeven of omgezet worden in een andere vorm van energie. Dat noemen we de ​wet van behoud van energie.

In dit geval laat je de pingpongbal tegelijk met een beker water vallen. Dan heeft niet alleen de pingpongbal, maar ook de beker water een hoop energie. Als de beker water op de grond aankomt, kan het water niet terug omhoog. De pingpongbal zit in de weg. Het water geeft haar energie dus door aan de pingpongbal. Daardoor heeft die plots veel meer energie om omhoog te botsen. En dat zien we: de pingpongbal vliegt véél hoger!

Waar kom je dat nog tegen?

Bij biljarten geef je steeds energie door. Eerst van je keu naar de witte bal. Die geeft dan weer zijn energie door aan de volgende bal waar hij tegen botst. Ook hier wordt een beetje energie omgezet in geluid en warmte. Daardoor vallen de ballen uiteindelijk stil.

BlurHashBiljart