BlurHashEendenkroos

Portie eendenkroos?

Eten we binnenkort allemaal eendenkroos? Als het van Vlaamse onderzoekers afhangt wél. Zij vonden in eendenkroos – ook wel waterlinzen genoemd – een prima vleesvervanger.

We leggen steeds vaker vleesvervangers op ons bord. Daarom gebeurt er ook veel onderzoek naar manieren om de eiwitten die we normaal uit vlees halen uit andere voedselbronnen te halen. Bij het LemnaPro-landbouwproject van het onderzoekscentrum Inagro, Hogeschool VIVES, Universiteit Gent en Flanders’ FOOD wordt daarvoor ook naar eendenkroos gekeken.

Waterlinzen

Eendenkroos is een snelgroeiend plantje dat drijft op water – lees: het heeft géén landbouwgrond nodig om te groeien. Bovendien zit het ook boordevol eiwitten en bevat het veel vitamines en antioxidanten. 

Het werd dan ook eeuwen geleden al door de mens gegeten. Nederlandse onderzoekers vonden een Oudhollands kruidenboek uit 1640 met daarin recepten met ​‘waterlinzen’ – een andere benaming voor eendenkroos. Die naam wordt vandaag ook nog in het Duits (Wasserlinzen) en het Frans (lentilles d’eau) gebruikt. Het Israëlisch bedrijf, GREENONYX, verkoopt eendenkroos dan weer als ​‘groene kaviaar’.

BlurHashWolffia globosa

Veilig telen én eten

Een naam is er dus … maar er moest natuurlijk ook wetenschappelijk bewezen worden dat waterlinzen veilig geteeld, gegeten en verteerd kunnen worden. Dat is enkele jaren geleden ook gebeurd: het eten van de waterlinzensoorten Wolffia arrhiza en Wolffia globosa werd dan officieel goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Op het menu

De goedkeuring is er. Waarom zien we dan nog geen Vlaams geteelde waterlinzen in de winkel? Wel, dat komt omdat de teelt ervan in Vlaanderen eerst nog geoptimaliseerd moet worden. Nog even wachten dus voor we kunnen watertanden over het groene goedje.

Benieuwd hoe dat proeft? Emiel en Amber kregen wat eendenkroos van Inagro en maakten er waterlinzensalade van.