Is de aarde mooi rond? Neen (maar ze is ook niet plat)!
Vanuit de ruimte lijken we dan wel op een bol te leven, toch is de aarde niet mooi rond. Máár, voordat flat earthers beginnen te juichen, ze is ook niet plat. Onze planeet is een … hobbelige sferoïde.
Perfectie bestaat niet. Ook niet voor onze planeet. Het was Engels natuurkundige Isaac Newton die als eerste voorstelde dat onze aarde niet perfect rond was, maar eerder een afgeplatte bol of ‘sferoïde’.
Sferoïde
Newton had gelijk. De draaiing van onze aarde heeft immers een effect op haar vorm. De materie die zich verder van de draaias bevindt, zwenkt meer naar buiten, waardoor onze planeet eerder een sferoïde is – samengedrukt aan de polen en gezwollen bij de evenaar.
Als je zowel op de evenaar als op de polen de afstand van het middelpunt van de aarde tot aan het zeeniveau meet, zal de uitkomst op de evenaar dan ook een goede 21 kilometer langer zijn. Leuk quiz-weetje: daardoor is de zogenoemde hoogste berg op aarde, de Mount Everest, niet écht de hoogste. Met zijn top op zo’n 8.849 meter heeft hij wél het hoogste punt boven het wereldgemiddelde zeeniveau, maar hij ligt niet het verst van het middelpunt van de aarde. Die eer is voorbehouden aan de Ecuadoraanse berg Chimborazo. Dankzij zijn ligging vlakbij de evenaar (waar de uitstulping van de aarde het grootst is) bevindt zijn top zich 2072 meter vérder van het middelpunt van de aarde dan die van de Mount Everest.
Ongelijke massa
Maar zoals reeds gezegd: perfectie bestaat niet. Onze aarde is dus ook geen perfecte sferoïde. Dat komt doordat de massa ongelijk verdeeld is over onze planeet. En hoe groter de massaconcentratie, hoe sterker de zwaartekracht, waardoor er bulten op de aardbol ontstaan.
Bovendien verandert de vorm van de aarde ook nog eens doorheen de tijd. Omdat er massa verschuift binnenin de planeet, omdat er wel eens een meteoriet inslaat, omdat er door verschuivende aardplaten bergen en valleien ontstaan, omdat het veranderende gewicht van de oceanen vervormingen van de aardkorst veroorzaakt, omdat de aardbodem omhoog komt door het smeltende landijs, …
Meten is weten
Om de ‘echte’ vorm van onze aarde bij te houden, wordt er dus voortdurend gemeten via gps-ontvangers, lasers, satellieten en radiotelescopen. Kortom, verschillende hoogtechnologische hulpmiddelen die helpen aantonen dat onze aarde zeker niet plat is, maar toch ook niet helemaal rond.