BlurHashWasbeer

Hoe de wasbeer naar Japan kwam

Wasberen zijn oorspronkelijk niet van Japan. Toch leven er vandaag een heleboel. Sterker nog: er heerst een heuse wasberenplaag. En dat komt allemaal door een snoezig animatiefiguurtje uit de jaren ​‘70: Rascal, the Raccoon!

Ze rommelen door afval, beschadigen oude tempels, vallen huisdieren aan en ze eten gewassen en inheemse soorten op: de wasberen in Japan veroorzaken flink wat overlast. 

Kinderheld

Wasberen komen oorspronkelijk niet uit Japan. De dieren werden in de jaren ​‘70 massaal geïmporteerd op vraag van de Japanse kinderen. Zij waren immers gek van ​‘Rascal, the Raccoon’, een populaire animatiefiguur gebaseerd op het kinderboek van de Amerikaanse auteur Sterling North die vertelt over de avonturen die hij beleeft met zijn schattige baby-wasbeer ​‘Rascal’. Algauw wilde ieder kind zijn eigen wasbeer en werden er maandelijks meer dan 1500 geïmporteerd.

De natuur in

Jammer genoeg hadden de meeste Japanners het einde van het verhaal niet afgewacht. Op het einde van zijn boek stuurt North de wasbeer immers terug de natuur in, zodat die kan leven zoals het moet (lees: in het wild en niet tussen de mensen). Want zo’n wasbeer mag er dan wel schattig uitzien, het is allesbehalve een huisdier. Ze zijn destructief en durven te bijten. Veel Japanse gezinnen ontdekten dit ​‘aan den lijve’: toen de situatie thuis onhoudbaar werd, lieten ze hun huisdier, net als in het boek, los in het wild. Bovendien ontsnapten er ook veel wasberen uit hun gevangenschap.

Invasie

Hoewel de Japanse overheid snel actie ondernam en zowel de import van wasberen als het houden van wasberen als huisdier verbood, was het kwaad al geschied. De losgelaten en ontsnapte huisdieren bouwden razendsnel een populatie uit, aangezien ze geen natuurlijke vijanden hebben in Japan. Terwijl de gemeente Tokio in 2012 nog 259 wasberen ving, waren dat er in 2022 al meer dan 1200. En dat is nog maar een klein deel van de hele populatie die intussen bijna overal in Japan te vinden is.