BlurHashZeemeermin

De zeemeermin-mummie van Japan

Een eeuwenoude gemummificeerde ​‘zeemeermin’ die in een Japanse tempel werd gevonden, blijkt na wetenschappelijk onderzoek nog vreemder dan vooraf gedacht.

In Japan dacht men een heuse zeemeermin-mummie beet te hebben. Het amper 30 centimeter grote en eerder spookachtige wezen werd — volgens de inscriptie op de kist — in de 18de eeuw opgevist bij het Japanse eiland Shikoku. De mummie kwam dan terecht in een tempel, waar ze werd tentoongesteld en werd aanbeden door de plaatselijke bewoners.

Stof met vissenhuid

In 2022 mochten wetenschappers van de Kurashiki University of Science and the Arts (KUSA) de befaamde ​‘zeemeermin’ eindelijk voor een eerste keer onderzoeken. Op het eerste zicht leek het alsof de zogezegde zeemeermin gemaakt was van de romp en het hoofd van een aap die op het lichaam van een onthoofde vis waren genaaid.

BlurHashZeemeerminmummie

Foto: KUSA

Maar het bleek anders in elkaar te zitten. De onderzoekers bestudeerden het wezen aan de hand van röntgenstralen en CT-scans, koolstofdatering, DNA-analyses en elektronenmicroscopie. Ze ontdekten dat de bovenkant onder meer uit stof en papier bestond, die was beschilderd met een mix van zand en houtskool. De verwachtte vis kwam er wel in aan bod: de staart bevatte het staartskelet van een vis, de tanden en kaken waren van een roofvis, en delen van de armen, schouders, nek en wangen bleken bedekt met vissenhuid. Maar, zoals verwacht: een zeemeermin was het niet.

19de-eeuwse oplichting

De inscriptie mag dan wel beweren dat ze ergens tussen 1736 en 1740 in een visnet werd gevangen, de koolstofdatering van de schubben toonde aan dat het voorwerp pas in de 19de eeuw werd gemaakt. Mogelijk werd de zeemeermin toen als grap gecreëerd om te verkopen aan rijke mensen die dachten dat het mythische wezen hun gezondheid zou verbeteren.

Ondanks de wetenschappelijke bevindingen verklaarde de hogepriester van de tempel waarin de mummie vereerd werd dat de ​‘mummie’ toch een kostbaar bezit zal blijven.