PRIVACY #2

BlurHashwhatsapp2

AI ziet u! 

AI kan maar werken als het gevoed wordt met data. En data, die komt van ons allemaal. Welke gevolgen heeft dat voor onze privacy? 

Wat gebeurde er al? 

Chinese databank 

China werkt aan een databank met daarin het gezicht, de iris van de ogen, de stem en het DNA van haar inwoners. De politie daar heeft een speciale zonnebril, die personen herkent. Waarom? Om criminelen snel te vatten of om misdaden op te lossen. Vermiste personen kunnen ze zo ook sneller opsporen. 

Dat klinkt nog best nuttig. Maar wat denk je hiervan: in sommige grote steden in China staan er grote schermen bij het zebrapad. Aan het stoplicht hangt een camera. Wandel je door het rood? Dan zoekt het AI-systeem via gezichtsherkenning op wie je bent. En dat niet alleen: je gezicht, je naam en ID-nummer worden getoond op het scherm.  

Maar wat als AI het fout heeft? De bekende Chinese zakenvrouw Dong Mingzhu werd aan de schandpaal genageld omdat ze zogezegd door het rood was gelopen. Alleen: ze was op dat moment niet eens in de stad. Wat bleek? Haar gezicht stond op een advertentie op een bus. Toen die bus het zebrapad passeerde, dacht het systeem verkeerdelijk dat ze door het rood liep. Intussen is die fout wel uit het systeem gehaald. 

BlurHashpolitiefoto

Clearview 

Ook jij staat misschien al in zo’n databank. Clearview is een tool die mensen herkent op basis van hun gezicht. Heb jij enkele foto’s op het internet staan met jouw naam erbij? Dan sta jij wellicht in de databank van Clearview. Ook al heb je daar geen toestemming voor gegeven. 

ChatGPT 

Ook door vragen te stellen aan ChatGPT, geef je veel data door. Je kan dus wel vragen aan ChatGPT wat je moet doen als je verliefd bent op je beste vriend. Maar misschien voel je je er minder comfortabel bij als je weet dat OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, die info bijhoudt. 

Positieve noot 

In verschillende culturen wordt hier anders naar gekeken. In China lijken weinig mensen een probleem te hebben met zo’n strenge controle. Maar in China durven mensen misschien niet zoveel kritiek te  geven op de overheid. Dus we weten niet zeker of ze er echt geen problemen mee hebben. 

In Europa is onze privacy goed beschermd. Dankzij de privacywet GDPR moeten bedrijven eerst toestemming vragen om je gegevens te morgen gebruiken. Alleen zijn we zelf niet altijd even voorzichtig. Klik jij ook niet gewoon altijd op ‘Accept all cookies’?  

De Europese Unie heeft ook een nieuwe wet, de AI Act. Daarin staat onder andere dat sociale score-systemen verboden zijn. Je zal dus in Europa geen punten verliezen als je je slecht gedraagt en zo de toegang verliezen tot bepaalde diensten (bv. kopen van vliegtuigtickets, lening aanvragen,...). 

Volgens de AI Act mogen bedrijven ook niet zomaar het internet afschuimen naar afbeeldingen om een databank aan te leggen. 

Ook als je wel toestemming gaf om je data te gebruiken, kan je die nadien terug intrekken.  

In’t kort: 

  • AI kan helpen om een heel veilige samenleving te creëren. Maar vaak moet je daar wel wat privacy voor opgeven.  Wat kies jij: meer privacy of meer veiligheid?  

  • In Europa is onze privacy over het algemeen goed beschermd.  

  • Sowieso hebben enkele bedrijven al heel wat van je data.  

  • Heb je toestemming gegeven om je data te gebruiken? Dan kan je dat nadien intrekken.