DUURZAAMHEID #4

BlurHashwhatsapp4

Hoeveel energie slorpt AI op? 

De ontwikkeling van AI vraagt enorm veel computerkracht en dus energie. Daarnaast komen er meer en meer producten op de markt die door steeds meer mensen worden gebruikt. 

Elk beeld dat je genereert met Midjourney vraagt bijna evenveel energie als 1 keer je telefoon helemaal opladen. Elke video die je maakt met een AI-model zoals Sora kost zelfs nog veel meer energie. 

Daarnaast vraagt big tech ook big water. Er is water nodig om al die computers en servers te maken en om ze koel te houden. ‘Voor een eenvoudig gesprek van zo’n tien tot vijftig vragen en antwoorden moet ChatGPT een fles water van een halve liter “drinken”, afhankelijk van wanneer en waar ChatGPT-3 wordt ingezet’, schreven onderzoekers van de Universiteit van Californië. En GPT-4 verbruikt zelfs nog meer. 

Wat gebeurde er al? 

1% 

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat het elektriciteitsverbruik van datacenters, AI en cryptomunten tegen 2026 kan verdubbelen. Weet wel: datacenters verbruiken momenteel maar 1% van het wereldwijde energieverbruik. Dus zelfs als dat verdubbelt, blijft het nog redelijk onder controle. 

Kernfusie 

Sam Altman, de CEO van OpenAI, zegt dat we kernfusie nodig hebben om AI te blijven ontwikkelen zonder de planeet uit te putten. Bij kernfusie komt heel veel energie vrij. Maar op dit moment kunnen we nog niet voldoende energie opwekken via kernfusie. 

Meer gebruik 

Wetenschappers maken zich nu vooral zorgen om het energieverbruik van het gebruik van het AI-model en minder om de training ervan. Een AI-model wordt maar één keer getraind, maar het moet daarna miljoenen keren antwoorden op vragen van gebruikers, en dat kost telkens energie. 

Positieve noot 

Na vandaag weet je waarvoor je best een zoekmachine zonder AI gebruikt en waarvoor best ChatGPT. Als we met z’n allen bewust omgaan met generatieve AI, kunnen we veel energieverspilling voorkomen! 

We kunnen datacenters bouwen op slimme plekken: in woestijnen om ze te laten draaien op zonne-energie, op de polen voor natuurlijke koeling, of gekoppeld aan warmtenetten. De warmte die vrijkomt vanuit een datacenter kan zo gebruikt worden voor verwarming. Vlaamse wetenschappers onderzoeken momenteel ook of het interessant is om datacenters in de ruimte te plaatsen. Dan kunnen ze voortdurend op zonne-energie draaien. 

Wetgeving kan ook helpen. In Europa moeten datacenters hun energieverbruik en uitstoot rapporteren. 

Ingenieurs werken hard om efficiëntere computers en software te maken. Zo heeft AI minder energie nodig om betere antwoorden te geven met een lagere CO2-uitstoot. 

In’t kort: 

  • Om AI te trainen en te laten rekenen is er enorm veel energie en water nodig.  

  • Gebruik AI niet wanneer je het niet écht nodig hebt, zoals bij een eenvoudige zoekopdracht.