Zuur sausje

Ook benieuwd naar wat er in die befaamde 'frambozensaus à la Mendelchef' zit?

Stoffen kunnen verschillende eigenschappen hebben. Eén van die eigenschappen is iets dat we pH of zuurgraad noemen. Daarmee kunnen we aanduiden hoe zuur of niet zuur (basisch) ze zijn. Hier is hoe het werkt:

  • Als een stof een lage pH heeft, zoals citroensap, is het zuur.

  • Als de pH rond de 7 ligt, zoals bij kraanwater, is het neutraal.

  • En als de pH hoger is dan 7, zoals bij ammoniak of zeepsop, is het basisch.

In onze vaas zit gekleurd water. Dat kleurtje komt van een bijzonder stofje: een zuur-base indicator. Die indicator zal van kleur veranderen en ons zo iets kunnen vertellen over de zuurgraad van de vloeistof. Handig niet? Als je CO2 oplost in water, wordt het zuur. Koolstofdioxide of CO2 is hetzelfde spul dat bubbels in frisdrank maakt! Als je het CO2-ijs (of droogijs) toevoegt aan gekleurd water, wordt het water zuur en verandert de kleur van de indicator.

Als er te veel CO2 in de lucht zit, zoals door de uitstoot van auto's en fabrieken, kan het problemen veroorzaken. Als CO₂ in de zee terechtkomt, maakt het het water zuurder. Dat is slecht voor de dieren die erin leven, zoals koraalriffen en schelpdieren. Het maakt het moeilijk voor hen om hun uit kalk bestaande skelet of schelp op te bouwen. Als het water te zuur wordt, kunnen ze er niet meer in leven.

De oplossing? Minder CO2 uitstoten! Dat kan onder andere door over te stappen op groene energie en meer de fiets te nemen i.p.v. de auto.