BlurHashGummibeer

Energie in een gummibeer

Robin wil graag de ruimte in. Maar hun raket heeft een goeie brandstof nodig. Bevat het snoepzakje het antwoord? De ruimte in dankzij een gummibeer? En hoe krijg je een lichtgevende gummibeer? Dankzij kaliumchloraat! Benieuwd hoe? Lees vooral verder!

Kaliumchloraat is een stof die smelt bij een heel hoge temperatuur, 356 graden Celsius. Als je het nog heter maakt, rond de 400 graden Celsius, breekt het uit elkaar in twee andere dingen: kaliumchloride en zuurstofgas.

In gummibeertjes zit suiker, dat is iets wat heel veel energie geeft als het verbrandt. Alle dingen die je nodig hebt voor vuur zijn aanwezig: zuurstof, brandstof (de suiker), en warmte. Dus de suiker in het gummibeertje begint te branden en maakt veel energie vrij. Daarbij komt ook koolstofdioxide (CO2) en water vrij. Dit soort branden heet een oxidatiereactie.

In ons lichaam gebeurt er iets soortgelijks met een suiker genaamd glucose. Ons lichaam verbrandt glucose om energie te krijgen, maar dat gebeurt bij een veel lagere temperatuur. Dit komt omdat ons lichaam speciale helpers heeft, enzymen genaamd, die de reactie sneller en makkelijker maken.